Pochodzi ze stref umiarkowanych półkuli północnej. Należy do grupy najstarszych i najważniejszych zbóż. Dowody odnalezione na Bliskim Wschodzie świadczą o tym, że uprawiany był on już 5000 lat temu.
Jego znaczenie we wczesnych kulturach było niebagatelne. Grecy, z ziaren jęczmienia porażonych sporyszem, przygotowywali napój zwany kykeon wywołujący wizje. Dla Wikingów i Żydów jęczmień był symbolem mocy i woli walki. Gladiatorzy, zwani też „zjadaczami jęczmienia”, karmieni byli jęczmieniem, jako dającym siłę. Szczególnie ceniony był sok z młodego jęczmienia.
Z czasem jęczmień stracił swój status na rzecz pszenicy i żyta, które lepiej nadawały się do wypieku pieczywa. Dzisiaj stosowany jest głównie w browarnictwie i do produkcji kaszy oraz pasz. Stopniowo zaczyna wracać do łask, jako tzw. „power food”.
Jęczmień zawiera dużo błonnika i węglowodanów, witaminy A, B, D i E oraz wapń, cynk, mangan, żelazo, fosfor, jod oraz mnóstwo mikroelementów.
Standardowe parametry handlowe jęczmienia browarnego:
Wilgotność max. 14,5%
Wyrównanie ziarna min. 90%
Białko w suchej masie max. 11,5%
Żywotność ziarna min. 96%
Czystość odmianowa min. 90%
Zanieczyszczenia nieużyteczne max. 2%
Standardowe parametry handlowe jęczmienia paszowego
Wilgotność max. 14,5%
Zanieczyszczenia ogółem max. 6%
W tym nieużyteczne max. 2%
Gęstość min. 64 kg/hl