To bodaj najstarsza roślina uprawna na świecie i najprawdopodobniej jedyna o korzeniach amerykańskich. W Ameryce Południowej miała boski status, jej ziarno stanowiło jedną z najcenniejszych ofiar składanych bogom przez Majów. Wierzyli oni także, że człowiek został ulepiony z mąki kukurydzianej. Przyjmuje się, że już ok. 9 tysięcy lat temu w Meksyku jedzono kukurydzę, a najstarsze znalezione pyłki kukurydzy szacuje się na około 55 tysięcy lat.
Do Europy przybyła wraz z Krzysztofem Kolumbem. Przywieziono ją już z pierwszej wyprawy na początku 1493 r. Początkowo stała się popularna w Hiszpanii, potem w Portugalii, Francji i Włoszech, a następnie powędrowała do Indii i Chin. Wydajność kukurydzy jest znacznie większa niż innych zbóż, stąd jej uprawa bardzo szybko się upowszechniła i stanowiła dobre rozwiązanie dla głodujących regionów.
Kukurydza stanowi bogate źródło błonnika, witamin A,B,C,E oraz wapnia i magnezu. Nie zawiera glutenu, co czyni ją dobrą alternatywą dla alergików.
Standardowe parametry handlowe kukurydzy:
Wilgotność max. 14,5%
Zanieczyszczenia ogółem max. 10%
W tym nieużyteczne max. 2%
Ziarna połamane max. 8%