Jest jedną z najważniejszych roślin zbożowych świata, strategicznym surowcem chlebowym i paszowym. Obok jęczmienia stanowi najstarsze zboże uprawne.
Początkowo uprawiane były gatunki dzikie, potem pojawiły się odmiany dzisiaj zwane reliktowymi – płaskurka i samopsza, z czasem wyparte przez pszenicę zwyczajną. Udomowienie pszenicy nastąpiło około 9 tys. lat p. n. e. na Bliskim Wschodzie w rejonie Żyznego Półksiężyca, gdzie stanowiła ona podstawę wyżywienia ludności. W Europie pojawiła się ok 5 tys. lat p.n.e.
Jak znaczącą rolę odgrywała świadczy jej obecność w kulturze i rytuałach. W starożytnym Egipcie pszenicy używano w obrzędach ku czci Ozyrysa, boga życia i śmierci, który nauczył ludzi uprawiać rolę. W przedsiewnych rytuałach lepiono z ziemi jego figurkę i wypełniano ją ziarnami zboża. Figurka przerastała zielonymi pędami, a obrzęd ten miał zapewniać cykliczne, użyźniające wylewy Nilu. Grecka Demeter, bogini płodności i urodzaju, przedstawiana jest z kłosami pszenicy. Również w Biblii można znaleźć wiele odniesień do tego zboża.
Pszenica stanowi dobre źródło węglowodanów i błonnika, zawiera witaminy B, C, D, E i K oraz fosfor, magnez, potas, wapń i żelazo.
Standardowe parametry handlowe pszenicy konsumpcyjnej:
Wilgotność max. 14,5%
Zanieczyszczenia ogółem max. 6%
W tym nieużyteczne max. 2%
Białko min. 12,5%
Gęstość min. 77 kg/hl
Gluten min. 26%
Liczba opadania min. 250 sek
Standardowe parametry handlowe pszenicy paszowej:
Wilgotność max. 14,5%
Zanieczyszczenia ogółem max. 6%
W tym nieużyteczne max. 2%
Gęstość min. 72 kg/hl
Nasiona przytulii max. 4szt/100 g